• +359883717277
 • hq@svetni.eu
 • Понеделник - Петък 10:00 - 19:00 ч. | Събота 10:00 - 14:00 ч. | Неделя Почивен ден

Как да избера LED лента

Как да избера LED лента
Използването на гъвкави светодиодни ленти в модерния дизайн на осветлението бързо нараства по целия свят. Архитектите и дизайнерите на осветление внедряват светодиодни ленти в жилищни, търговски и промишлени обекти с нарастваща скорост. Това се дължи на увеличаване на ефективността, цветовите варианти, яркостта и лесната инсталация. Вече всеки може да проектира като професионалист своето осветление за час или два.

Има много опции на пазара за LED ленти и няма ясен стандарт за това как да избирате LED ленти.

Какво трябва да съобразите преди започването на проекта ви:

Създайте ясна визия! Тъй като всеки проект е уникален, няма еднотипно решение. Различните проекти изискват различни видове LED ленти. Отговорете си на следните въпроси:

 1. Какво ще осветявате?
 2. Къде ще бъде инсталиран?
 3. Искате ли да димирате (затъмнявате) светлините си или да ги контролирате с дистанционен или стенен ключ?
 4. Какъв цялостен вид искате да постигнете?
 5. Какъв цвят ми трябва?
 6. Какви материали осветявам?
 7. Има ли други светлини в района и ако да, какъв цвят са те?

Какво трябва да знаете, преди да изберете или сравните LED лентово осветление:

1. Сравнете Lumen (яркост), CCT (цветна температура) и CRI (индекс на цветопредаване)

• Lumen (Яркост)

Луменът е измерване на яркостта, както се възприема от човешкото око. Поради осветлението с нажежаема жичка, всички сме свикнали да използваме вата за измерване на яркостта на светлината. Днес ние използваме лумен. Lumen е най-важната променлива при избора на светлината, която трябва да гледате.
Въпросите, които трябва да задавате, са: „Колко лумена на ват, на метър или на ролка? Колко дълга е ролката? "

Различните проекти изискват определено количество яркост, за да се постигне желания ефект. Винаги избирайте по-голяма яркост от необходимото и добавете димер. Използването на светодиодите с непълната им мощност и яркост също може да увеличи живота им.

• CCT - Цветна температура

CCT (корелирана цветна температура) се отнася до цветната температура на светлината, измерена в градуси по Келвин (К). Температурният рейтинг влияе директно върху вида на бялата светлина; варира от студено бяло до топло бяло. Например, светлинен източник, който е в диапазона от 2000 до 3000 K, се разглежда топла бяла светлина. Топлата бяла светлина изглежда леко оранжево и / или жълто. При увеличаване на градусите по Келвин, цветът ще се промени от жълт през жълтеникаво бял,  до бял и след това синкаво бял. Въпреки че различните температури имат различни имена, не трябва да се бъркат с действителните цветове като червено, зелено или лилаво. CCT е специфична за бяла светлина или по-скоро за цветова температура.

• CRI - индекс на цветопредаване

Индекс на цветопредаване (CRI) е измерване на това как цветовете изглеждат под светлинен източник в сравнение със слънчевата светлина. Индексът се измерва от 0-100. Индекс 100 показва, че цветовете под източника на светлина изглеждат същите, както при естествената слънчева светлина.

- Осветлението с CRI, по-голямо от 80, се счита приемливо за повечето приложения.
- Осветлението с CRI, по-голямо от 90, се счита за осветление „High CRI“ и се използва главно в търговски, художествени, филмови, фотографски и търговски обекти.

Структура на LED лентите

Led лентите са съставени от три основни елемента:

 • Съпротивление: Мисията на съпротивленията в Led лентите е да ограничат тока, който достига до светодиодите. По този начин токът, който достига до чиповете, е адекватен и по този начин осигурява правилна работа на лентата.
 • Платка за печатни платки: Функциите на тази платка са да предава захранването на светодиодите и да помага за разсейване на произведената топлина. Качеството на печатните платки се определя от дебелината им. Колкото по-голяма е дебелината на същата, толкова по-високо е качеството на лентата. Освен това, колкото по-голяма е дебелината на печатната платка, толкова по-голяма ще бъде устойчивостта на счупване на лентата.
 • LED чип: Led лентите имат инсталирани чипове тип SMD. Съкращението SMD означава на английски език повърхностно монтирано устройство или „устройство за повърхностно монтиране“. Има много видове SMD чипове, като най-използваните са: SMD 2835/3528. SMD 5050, SMD 3014 и SMD 5730. Цифрите зад съкращението SMD се отнасят за размерите на самите чипове. Например, формата на SMD 3528 чип е правоъгълна, тъй като размерите му са 35 мм x 28 мм, докато чиповете SMD 5050 имат квадратна форма, тъй като техните размери са 50 мм x 50 мм.2. Сравнете размера на LED лентата и броя на светодиодите на лентата

Обикновено, LED лентите са опаковани в ролки от 5 метра.

Различните LED ленти  имат различен брой светодиоди на метър.

Количеството светодиоди на метър директно влияе на светлинния поток, осигурен от LED лентите и тяхната консумация. В зависимост от целта на осветление, което е необходимо, се използват един или друг тип ленти. Как да изберем лед лента, която най-добре отговаря на вашите нужди, като функция на светодиоди / метър, които има лентата.

Правило за правилно избиране на лед лента:

 • 30 светодиода / метър: осветление на място. Най-често се използва за подчертаване на избраните елементи.
 • 60 LED / метър: Използва се за осигуряване на стандартно осветление. Използва се за интегриране в корнизи, коридори и др.
 • 120 LED / метър: Когато светлинните изисквания са високи. Широко използване за табели, външно осветление и др.

3. Консумирана мощност на лента от светодиоди

Консумацията на енергия е една от причините ние като общество да започнем да използваме светодиоди. Ватът показва колко енергия консумираме, докато светят тези светлини и на свой ред колко ще трябва да платим в края на всеки месец. Преди покупката, проверете мощността на метър или ролка.

Някои могат да прочетат “24 вата” на ролка и след това да се приберат вкъщи и да осъзнаят, че това е на метър, което означава, че цялата ролка всъщност използва много повече. Нещата се влошават, ако сте закупили захранване от 30 вата, мислейки, че това ще е достатъчно.

И накрая, проверете напрежението, което използват вашите гъвкави светодиодни ленти. LED лента, която използва 24 волта, няма да работи, ако закупите 12-волтово захранване, а тава също може да доведе до риск от пожар. Трябва да изберете правилния захранващ блок за вашите ленти.

LED лентите работят в следните диапазони на напрежение:

 • LED ленти 5V DC: В този диапазон можем да включим лентите, които имат директна връзка с USB порт и някои цифрови ленти. Те не са най-често срещаните, които можем да намерим на пазара, въпреки че е добре да ги цитираме, за да има потребителят информация за тях.
 • LED ленти 12/24V DC: Предимствата, предлагани от този тип ленти са, че те могат да се режат на всеки 5 см на 12 V DC и 10 cm на 24 V DC. При този тип ленти могат да се направят по-прецизни инсталации. Предимство на същите е, че при работа в диапазони на ниско напрежение манипулацията с тях е по-проста и не толкова опасна. От друга страна, един недостатък при работата с този тип ленти е дължината на инсталациите. Във Вилайт препоръчваме да не инсталирате повече от 10 метра, за да избегнете спадането на напрежението и следователно загубата на осветеност. Необходимо е да се инсталира трансформатор, който преобразува тока, който постъпва от електрическата мрежа, към работното напрежение на лентите.
 • LED ленти 220V AC: Този тип LED ленти са "модифицирана" версия na 12/24V DC ленти, така че те да могат да бъдат свързани директно към мрежата чрез електрически контакт. Основното предимство, както казахме преди, е, че тези LED ленти са свързани директно към електрическата мрежа и по такъв начин спестяваме досадния трансформатор. В допълнение, при този тип ленти проблемът с падането на напрежението не съществува, така че можем да направим съоръжения от 50 линейни метра без проблем. Относно недостатъците, можем да кажем, че с този тип ленти не можете да правите по-прецизни инсталации, защото можете да ги режете само на всеки метър, така че съоръженията трябва да са с дължина кратна на 1 метър. Ние не предлагаме такъв тип ленти.
Свържете се с нас

Какво предлагаме:

Каталог с над 3000 продукта

От 2 до 5 години гаранция

Дизайнерски продукти

До 95% спестена енергия

Контакти

hq@svetni.eu

+359 883 71 72 77

ул. Иван Сусанин 62б, кв. Манастирски ливади