Как да избера LED лента

Как да избера LED лента
Използването на гъвкави светодиодни ленти в модерния дизайн на осветлението бързо нараства по целия свят. Архитектите и дизайнерите на осветление внедряват светодиодни ленти в жилищни, търговски и промишлени обекти с нарастваща скорост. Това се дължи на увеличаване на ефективността, цветовите варианти, яркостта и лесната инсталация. Вече всеки може да проектира като професионалист своето осветление за час или два.

Има много опции на пазара за LED ленти и няма ясен стандарт за това как да избирате LED ленти.

Какво трябва да съобразите преди започването на проекта ви:

Създайте ясна визия! Тъй като всеки проект е уникален, няма еднотипно решение. Различните проекти изискват различни видове LED ленти. Отговорете си на следните въпроси:

  1. Какво ще осветявате?
  2. Къде ще бъде инсталиран?
  3. Искате ли да димирате (затъмнявате) светлините си или да ги контролирате с дистанционен или стенен ключ?
  4. Какъв цялостен вид искате да постигнете?
  5. Какъв цвят ми трябва?
  6. Какви материали осветявам?
  7. Има ли други светлини в района и ако да, какъв цвят са те?

Какво трябва да знаете, преди да изберете или сравните LED лентово осветление:

1. Сравнете Lumen (яркост), CCT (цветна температура) и CRI (индекс на цветопредаване)

• Lumen (Яркост)

Луменът е измерване на яркостта, както се възприема от човешкото око. Поради осветлението с нажежаема жичка, всички сме свикнали да използваме вата за измерване на яркостта на светлината. Днес ние използваме лумен. Lumen е най-важната променлива при избора на светлината, която трябва да гледате.
Въпросите, които трябва да задавате, са: „Колко лумена на ват, на метър или на ролка? Колко дълга е ролката? "

Различните проекти изискват определено количество яркост, за да се постигне желания ефект. Винаги избирайте по-голяма яркост от необходимото и добавете димер. Използването на светодиодите с непълната им мощност и яркост също може да увеличи живота им.

• CCT - Цветна температура

CCT (корелирана цветна температура) се отнася до цветната температура на светлината, измерена в градуси по Келвин (К). Температурният рейтинг влияе директно върху вида на бялата светлина; варира от студено бяло до топло бяло. Например, светлинен източник, който е в диапазона от 2000 до 3000 K, се разглежда топла бяла светлина. Топлата бяла светлина изглежда леко оранжево и / или жълто. При увеличаване на градусите по Келвин, цветът ще се промени от жълт през жълтеникаво бял,  до бял и след това синкаво бял. Въпреки че различните температури имат различни имена, не трябва да се бъркат с действителните цветове като червено, зелено или лилаво. CCT е специфична за бяла светлина или по-скоро за цветова температура.

• CRI - индекс на цветопредаване

Индекс на цветопредаване (CRI) е измерване на това как цветовете изглеждат под светлинен източник в сравнение със слънчевата светлина. Индексът се измерва от 0-100. Индекс 100 показва, че цветовете под източника на светлина изглеждат същите, както при естествената слънчева светлина.

- Осветлението с CRI, по-голямо от 80, се счита приемливо за повечето приложения.
- Осветлението с CRI, по-голямо от 90, се счита за осветление „High CRI“ и се използва главно в търговски, художествени, филмови, фотографски и търговски обекти.

2. Сравнете размера на LED лентата и броя на светодиодите на лентата


Обикновено, LED лентите са опаковани в ролки от 5 метра.

Различните LED ленти  имат различен брой светодиоди на метър.

3. Консумирана мощност на лента от светодиоди

Консумацията на енергия е една от причините ние като общество да започнем да използваме светодиоди. Ватът показва колко енергия консумираме, докато светят тези светлини и на свой ред колко ще трябва да платим в края на всеки месец. Преди покупката, проверете мощността на метър или ролка.

Някои могат да прочетат “24 вата” на ролка и след това да се приберат вкъщи и да осъзнаят, че това е на метър, което означава, че цялата ролка всъщност използва много повече. Нещата се влошават, ако сте закупили захранване от 30 вата, мислейки, че това ще е достатъчно.

И накрая, проверете напрежението, което използват вашите гъвкави светодиодни ленти. LED лента, която използва 24 волта, няма да работи, ако закупите 12-волтово захранване, а тава също може да доведе до риск от пожар. Трябва да изберете правилния захранващ блок за вашите ленти.