• +359883717277
  • hq@svetni.eu
  • Понеделник - Петък 10:00 - 19:00 ч. | Събота 10:00 - 14:00 ч. | Неделя Почивен ден
Пад на напрежението - окабеляване на LED ленти, за да се избегне намалена или неравномерна яркост

Пад на напрежението - окабеляване на LED ленти, за да се избегне намалена или неравномерна яркост

Какво е пад на напрежението?

Пад на напрежението“ е намаление на напрежението между 100% напрежение на изхода на захранването за цялата или част от веригата. Прекомерният пад на напрежението може да накара светлините ви да трептят или да светят слабо.

Една от основните причини за пада на напрежението е използването на грешен тип връзка при наличие на разстояние между вашите светодиоди и тяхното захранване.

Например: трансформатор, който подава 24V DC на изхода, може да достави своите непроменени 24 волта към LED лента през 10 м кабел - но само ако сте използвали подходящ кабел за пренасяне на тока. Изграждането на абсолютно същата верига с 10 м неправилна връзка (като изключително тънък кабел) ще доведе до пад на напрежението, евентуално до 22 V или още по-малко, до достигане до вашата LED лента.

 

Какви фактори влияят върху пада на напрежението?

Няколко фактора могат да подобрят или влошат пада на напрежението в дадена верига. Те включват следното:

  • Дебелина на кабела: За по-дълги вериги ще ви е необходим по-дебел кабел, за да избегнете падане на напрежението - докато при по-къси вериги можете да използвате по-тънки кабели и да няма пад на напрежението. Дебелината на кабела е най-важният фактор, влияещ върху пада на напрежението: ако използвате твърде тънък кабел, това със сигурност ще доведе до намаляване на напрежението към края на дългата верига. (Точно колко напрежение ще загубите зависи от това колко по-тънък е вашият кабел от правилната дебелина за съответната дължина на веригата).
  • Състав на кабелите: Материалът, от който е направен кабелът, ще повлияе на неговата проводимост. Подобно на телевизионните антени и високоговорителите, при производството на кабели могат да се използват различни елементи, включително алуминий, мед, злато и други. Колкото по-добър е проводникът, толкова по-далеч и по-ефективно ще пренася ток от източника.
  • Дължината на LED лентата: Пад на напрежение се получава не само при кабелите, използвани за захранване на LED ленти, но и в самите LED ленти. Като общо правило, всяка LED лента, по-дълга от 6 метра, ще започне да търпи спад на напрежението. Но не е проблем да се проектира инсталация на LED лента, по-дълга от 6 м, която ще избегне пад на напрежението. За да научите как да направите това, вижте нашата страница за изграждане на големи проекти с LED ленти.

Kак пада на напрежението влияе върху излъчваните светлини от LED лента?

Ако търсите да монтирате LED лента на известно разстояние от нейния трансформатор, тогава падът на напрежението може да повлияе на светлините. Ако използвате грешен кабел (неподходяща дебелина и т.н.) или монтирате непрекъсната LED лента с дължина по-голяма от 5 м, тогава може да откриете, че имате по-малко волта, достигащи до началото на вашата LED лента - и следователно по-малка яркост!

Колко далеч от трансформатора мога да светят LED лентите? Как мога да изчисля пада на напрежението?

Има голям избор на онлайн калкулатори и приложения за изчисляване пада на напрежението. При търсене на „пад на напрежението“ чрез Google или друга търсачка ще се покажат много уеб сайтове, които предлагат подходящи калкулатори.

След като въведете необходимите параметри - като тип кабел и дължина на изпълнение - калкулаторът ще препоръча дебелината на кабела, която трябва да използвате за вашата инсталация и ще ви уведоми колко пад на напрежението можете да очаквате.

Във Вилайт харесваме приложението Dr Voltz за устройства с Android.

Свържете се с нас

Какво предлагаме:

Каталог с над 3000 продукта

От 2 до 5 години гаранция

Дизайнерски продукти

До 95% спестена енергия

Контакти

hq@svetni.eu

+359 883 71 72 77

ул. Иван Сусанин 62б, кв. Манастирски ливади